CMI Dr. Arina Vinereanu

Programari:  (+) 4 021 4104093

Tratamente sub inhalosedare

 

Ce este INHALOSEDAREA?

Inhalosedarea este o metodă de a ajuta pacientul să se relaxeze și să-și învingă teama sau fobia față de tratamentul stomatologic prin administrarea unui amestec de oxigen și protoxid de azot.

Inhalosedarea NU este similara anesteziei generale și nici nu poate fi utilizată ca substituent pentru aceasta.

 

Ce este PROTOXIDUL DE AZOT?

  • Protoxidul de azot (N2O) este un gaz cunoscut și utilizat de foarte multă vreme în medicina dentară pentru proprietațile sale sedative.  A fost folosit pentru prima dată în 1844 de către dentistul Horace Wells, pentru a reduce percepția dureroasă a unui pacient la care a efectuat o extracție dentară. Pe scara extinsă însă a început să fie utilizat abia din 1866.
  • Eliminarea din organism a protoxidului de azot inhalat în scop sedativ are loc foarte rapid, astfel că în 10-15 minute de la întreruperea administrării efectele dispar.

Este util de știut că metoda induce și o ușoară amnezie a momentului, ceea ce, în cazul copiilor, poate fi deosebit de util, mai ales în etapele inițiale de tratament, până când pacientul își depășește reținerea inițială.

 

Este inhalosedarea aplicabilă oricând, oricui?

NU. La fel ca orice metodă terapeutică sau adjuvantă unei terapii, inhalosedarea are indicațiile sale. Medicul stomatolog va stabili, în urma unei consultații, oportunitatea administrării inhalosedării.

 

Care sunt riscurile și efectele secundare ale inhalosedării?

Aplicată corect, aceasta metodă nu prezintă riscuri majore. Totuși, pot apărea unele efecte secundare, de regulă minore, despre care medicul vă va informa. Pentru ca totul să decurgă normal și pentru ca riscurile să fie minimizate este ESENȚIAL să respectați indicațiile medicului dumneavoastră, atât înainte cât și după intervenție. Nerespectarea întocmai a indicațiilor primite este echivalentă cu asumarea riscurilor de către pacient sau părinții acestuia.