CMI Dr. Arina Vinereanu

Programari:  (+) 4 021 4104093

Cât de des ar trebui să merg la stomatolog?

 

Controlul stomatologic periodic ar trebui efectuat de două ori pe an, adică o dată la 6 luni, chiar în lipsa unor acuze subiective.

În acest fel, dați ocazia medicului dumneavoastră să depisteze eventualele probleme într-o fază incipientă și să intervină pentru a preveni agravarea acestora. Ca și în celelalte ramuri medicale, și în stomatologie este mai ușor să previi decât să combați. Și costă mult mai puțin.

În plus, igienizarea profesională (prin detartraj și periaj profesional) la intervale regulate (de maxim 6 luni) va avea cu siguranță un efect benefic asupra parodonțiului (gingiilor), prevenind sau, după caz, încetinind evoluția bolii parodontale.

Cât de des și cum trebuie să mă spăl pe dinți?

Periajul trebuie efectuat minim de 2 ori pe zi, dimineața și seara, DUPĂ masă. Tehnicile de periaj variază, medicul dv. stomatolog vă va recomanda tehnica cea mai potrivită pentru dinții dumneavoastră, ca și mijloacele adjuvante de igiena oro-dentara adecvate.

Știu că am probleme cu dinții, dar mi-e foarte frică de dentist. Ce pot să fac?

Dacă reușiți să înfrângeți teama cât să ajungeți în cabinet, primul pas este deja făcut. Pentru pacienții foarte speriați / anxioși există posibilitatea efectuării tratamentelor sub sedare, fie pe cale inhalatorie (inhalosedare), fie pe cale orală (în anumite situații, numai cu acordul și la indicația medicului neurolog). Mai mult decât atât, în unele situații putem apela la tehnici de relaxare prin hipnoză. De cele mai multe ori însă nu este nevoie de astfel de măsuri suplimentare, veți constata prin proprie experiență că tratamentele NU se realizează sub durere, tehnicile de anestezie sunt extrem de eficace, iar rezultatele vor fi meritat efortul dumneavoastră. 

  • Nu amânați întâlnirea cu stomatologul până când durerea vă va obliga să vă prezentați la cabinet. Este cu mult mai simplu de rezolvat o problema minoră decât una de anvergura. Și -desigur- costă mai puțin.
  • Atunci când totuși ați amânat prezentarea la medic până când durerea nu v-a mai dat de ales, NU vă multumiți cu tratamentul de urgență, al cărui obiectiv principal este acela de a atenua disconfortul pricinuit de durere. Urmați tratamentul până la sfârșit, altfel vă expuneți riscului ca problema să reapară, agravată. 
  • DINȚII MERITĂ TRATAȚI. Implanturile dentare sunt minunate, dar cel mai grozav implant nu va putea fi mai bun decât un dinte natural.