Programari: (+) 4 021 4104093
Enter your text here
Profilaxie înseamnă prevenție, iar la nivelul cavității bucale aceasta se referă la prevenirea cariei dentare, a bolii parodontale și a altor probleme, mai complexe, de patologie (ca de exemplu la nivelul articulației temporo-mandibulare - ATM).
►Prevenirea cariei dentare se face prin mijloace relativ simple și la îndemană (igiena riguroasă și controlul stomatologic periodic fiind primele pe listă). O parte din mijloacele cariopreventive sunt la îndemana tuturor. Altele însă, mai specifice, ca de exemplu fluorizarilelocale și/sau pe cale generală sau sigilările *, vor fi recomandate și aplicate de către sau sub supravegherea medicului specialist.
►Prevenirea bolii parodontale poate îmbrăca aspecte mai complexe. Ea începe tot cu practicile de igiena oro-dentară, adica periajul completat de utilizarea mijloacelor adjuvante de igienă (ața dentară, apa de gură). Detartrajul periodic este, la pacientul adult, obligatoriu pentru mentinerea stării de sănătate a țesuturilor parodontale. Nu în ultimul rând, un tratament ortodonticefectuat corect și la timp poate contribui esential la reducerea riscului de instalare a unei parodontopatii. In mod analog, o protezare corecta, de mică sau mai mare anvergură, va preveni afectarea parodontală la nivelul dinților restanți și, în plus, va contribui la reducerea riscului de apariție a tulburărilor articulare la nivelul ATM.
* Sigilarea este o metoda locală de prevenire a cariei în șanțurile și gropițele de pe fețele reliefate ale molarilor și premolarilor. Se adresează în special dinților permanenți și presupune deretentivizarea reliefului ocluzal al acestora prin aplicarea unor substanțe speciale. Efectul carioprotector al sigilărilor este pe termen lung (ani). Controlul periodic al dinților sigilați este obligatoriu în vederea optimizării efectului sigilării.