CMI Dr. Arina Vinereanu

Programari:  (+) 4 021 4104093

Ortodontie

 

Ortodonția (gr. "orthos"= drept, corect, perfect și "odous"=dinte) și ortopedia dento-facială reprezintă acea ramură a medicinei dentare care se ocupă cu studiul și tratamentul anomaliilor dento-maxilare.

►Scopul tratamentului ortodontic este acela de a realiza armonizarea între dinți și oasele maxilare, o ocluzie (mușcătură) corectă și un aspect facial plăcut.

Pentru atingerea acestui scop, în ortodonție se folosesc aparate mobile (pe care copiii le pot scoate și repune în gură) sau fixe (lipite pe dinți). Tratamentul ortodontic se întinde pe perioade lungi (ani), și necesită, de regulă, o secvență de aparate. Indicația de aparat fix sau mobil este stabilită de către medicul ortodont în funcție de tipul anomaliei, etapa de dezvoltare pe care pacientul o traversează și obiectivele urmărite. 

 

ESENȚIALĂ pentru reușita tratamentului ortodontic este colaborarea foarte strânsă dintre medic, pacient și, când acesta din urma este copil (cum se întâmplă de cele mai multe ori), familia pacientului. Este foarte important ca și copilul și părinții să fie convinși de necesitatea și utilitatea tratamentului și să fie conștienți că se angajează într-o relație pe termen lung. În lipsa colaborării foarte bune cu medicul, efectele tratamentului cu siguranță nu vor fi cele așteptate.

► Ortodonția NU se adresează în exclusivitate pacientului-copil. Aspectul fizic în general și cel facial în special devine foarte important pentru din ce în ce mai mulți adulți. Aceștia pot beneficia de tratament ortodontic, și pentru ei există soluții terapeutice fizionomice, estetice, mai puțin vizibile, care vor face ca perioada (de cca 2 ani- 2 ani și jumătate) tratamentului propriu-zis să treacă mai ușor.

► Este, de asemenea, bine de știut de la început, că tratamentul ortodontic se încheie cu o perioadă de "contenție", în care se urmărește consolidarea și permanentizarea în timp a rezultatelor obținute prin tratament. În funcție de situație, mijloacele de contenție pot fi și ele moble sau fixe, iar perioada de utilizare a acestora variază.

Înainte de tratament

După tratament