CMI Dr. Arina Vinereanu

Programari:  (+) 4 021 4104093

Pedodontie

 

► Pedodonția este acea ramură a medicinei dentare care se ocupă de menținerea sau redarea sănătății dinților copiilor. Vechea concepție conform căreia "dinții de lapte nu trebuie tratați, că oricum se schimbă" este nu doar depașită, ci și foarte greșită

Această imagine este, fără indoiala, foarte departe de ceea ce vă doriți pentru zâmbetul copilului dv.

Dinții de lapte au, până la înlocuirea lor cu cei permanenți, roluri diverse și importante, nu doar la nivelul cavității bucale, ci la nivelul întregului organism.

O dentiție de lapte sănătoasă va asigura, pe lângă un zambet drăgălaș, și o masticație eficientă, ceea ce va favoriza o dezvoltare generală armonioasă, atât fizică cât și psihică.

Pe de altă parte, cariile netratate ale dinților temporari pot avea efecte nefaste asupra dentiției permanente, cu potențiale consecinte grave la distanță.

 

Pedodonția nu are în vedere numai dinții temporari (de lapte) ci și pe cei permanenți tineri. Trecerea de la dentiția de lapte la cea permanenta se face, în medie, începand cu vârsta de 6 ani. Până în jurul vârstei de 12 ani, copilul va prezenta ceea ce numim o dentiție mixtă, în care coexistă dinți temporari cu dinți permanenți. Aceasta face, uneori, ca dinții permanenți proaspăt aparuți să fie mai vulnerabili, de pildă, la atacul carios, mai ales dacă dinții temporari au suferit, la rândul lor, de carii.

Nu doar cariile, ci și traumatismele dinților copiilor trebuie tratate cu seriozitate. Nu întotdeauna lipsa (cel puțin aparentă) a simptomelor sau ameliorarea lor spontană înseamnă lipsa problemelor. Este de dorit ca, în cazul în care copilul dv. a suferit un traumatism la nivelul dinților / cavității bucale, să îl vadă un dentist pediatru în cel mai scurt timp posibil. Dacă prezentarea de urgență la medic nu este posibilă, cereți telefonic medicului indicațiile corespunzătoare situației și stabiliți o întâlnire de îndată ce este posibil.

 

Dinții permanenți au, în primii ani după apariția lor în cavitatea bucală, caracteristici care îi deosebesc de dinții permanenți ai adultului. De aceea este foarte important ca un medic dentist pediatru (pedodont) să se ocupe de dinții copilului dumneavoastră. Acesta va fi în masură nu doar să trateze cariile, ci și să recomande, acolo unde este cazul, mijloace suplimentare de carioprevenție (fluor, sigilări), să vă ajute să reglați alimentația copilului astfel încât să favorizați o creștere și o dezvoltare armonioase și să vă sfătuiască în legătură cu oportunitatea unui control ortodontic.